Waarom je krachttraining niet moet vermijden tijdens het afvallen?

Waarom je krachttraining niet moet vermijden tijdens het afvallen?

Er is een grote misvatting dat je krachttraining niet noodzakelijk is als je door een fase van gewichtsverlies gaat. Er wordt niet alleen aangenomen dat het je resultaten belemmert, maar het werd onterecht zelfs als contraproductief beschouwd.

Laten we deze mythe even verder onderzoeken:

Krachttraining/gewichtheffen kan zeer gunstig zijn voor vetverlies. Waarom? Omdat het droge spieren opbouwt, het basaal metabolisme (BMR) verhoogt en de snelheid van je metabolisme verhoogt.

Iedereen gaat ervan uit dat cardiovasculaire training waarschijnlijk een betere kandidaat is voor het algemene calorieverbruik tijdens de training - het sleutelwoord is hier 'tijdens'. Krachttraining is over het algemeen effectiever in het verbranden van totale calorieën en vet in het algemeen.

Laat het me uitleggen... Door de spiermassa te vergroten, verhoog je de BMR. In de eenvoudigste bewoordingen komt een hogere BMR overeen met meer calorieën die worden verbrand in een tijdsbestek van 24-48 uur.

Waarom is dit gunstig voor gewichtsverlies?

Door droge spieren op te bouwen en je BMR te verhogen, verbrandt je onvermijdelijk meer calorieën in rust gedurende de dag EN verhoog je  het algehele calorietekort - een noodzaak voor gewichtsverlies. Dit is wat bekend staat als Excess Post-Exercise Oxygen Consumption (EPOC).

Begrijp je het nog niet helemaal?

Tijdens een aërobe, cardiovasculaire training is het algemeen geweten dat er meer calorieën worden verbrand dan tijdens een typische krachttraining van dezelfde duur. Het onderscheid? Hoewel je misschien zeker afvalt, verlies je tegelijkertijd ook een evenredige hoeveelheid spieren. Bovendien kan het ook je metabolisme vertragen in plaats van versnellen. Dit is een nadeel als je probeert af te vallen.

Afvallen in combinatie met krachttraining is een win-win:  start een consistent krachttrainingsregime te implementeren in combinatie met aerobe activiteit. Dit is het optimale plan voor gewichtsverlies. Oh, en vergeet niet om ook je dieet aan te scherpen!

Download de app