Hoe zorgt sporten voor een betere mentale gezondheid?

Hoe zorgt sporten voor een betere mentale gezondheid?

Gefascineerd door de voordelen van lichaamsbeweging naar je geestelijke gezondheid? Of hoe kan beweging angst of depressie verminderen? Bij lichaamsbeweging komen chemische stoffen vrij, zoals endorfine en serotonine, die je stemming verbeteren. Studies tonen aan dat gevoelens van depressie of isolement door bewegen kan verminderen en zelfs kan helpen bij het herstel van andere geestelijke gezondheidsproblemen.

Maar wat is een goede geestelijke gezondheid?

Een goede geestelijke gezondheid is een staat van welzijn waarin een individu zijn eigen mogelijkheden realiseert, in staat is om relaties te onderhouden en controle heeft over al zijn emoties en handelingen. Het gevoel een doel te hebben en waarde toe te voegen aan al deze onderdelen zijn allemaal tekenen van een goede geestelijke gezondheid. In deze blog leer je hoe lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid kan verbeteren.

Hoe verbetert lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid?

Hieronder vind je vijf manieren waarop beweging of lichaamsbeweging de geestelijke gezondheid kan verbeteren:
  1. Lichamelijke oefeningen zijn een stemmingsversterker ;
  2. Bewegen vermindert de stress;
  3. Toenemende eigenwaarde en zelfvertrouwen;
  4. Verbetering van de slaap;
  5. Het vormen van nieuwe hersencellen.

1. Beweging als stemmingsversterker

Oefening is een stemmingsversterker die zowel de depressie- als de angstsymptomen vermindert. Lichamelijke activiteit verhoogt de endorfine niveaus, de krachtige "feel good" chemische stof die een gevoel van vreugde en euforie in het lichaam produceert. Dat is de reden waarom sommige mensen graag sporten als ze zich gestrest voelen.

2. Bewegen vermindert de stress

Lichamelijke activiteit, zoals sporten, stimuleert de functie van het sympathisch zenuwstelsel, waardoor de totale capaciteit van het lichaam om te reageren op stress toeneemt. Zoals hierboven vermeld, produceert lichaamsbeweging endorfines (natuurlijke pijnstillers van het lichaam) die de stress op natuurlijke wijze verminderen. Lichaamsbeweging verbetert ook onze slaap, waardoor de stress afneemt. Meditatie, massagetherapie, diepe ademhaling en acupunctuur zijn andere vormen van fysieke activiteit met vergelijkbare voordelen.

3. Verhoging van het zelfbeeld en het zelfvertrouwen

Lichamelijke activiteiten leiden samen tot een enorme toename van het gevoel van eigenwaarde - en daarmee ook van het zelfvertrouwen! Gewichtsverlies of lichaamsverzorging als gevolg van die activiteiten kan leiden tot beter passende kleding, een slanker lichaam of de mogelijkheid om een heuvel te beklimmen zonder dat je je hoeft te ergeren aan de wind. De mogelijkheid om zowel het lichaam als de geest te versterken is een van de vele voordelen van lichaamsbeweging.
Een nuttige manier om lichaamsbeweging te bereiken is het stellen van doelen. Wanneer iemand beweegt, heeft hij of zij een onderliggend einddoel; het kan zijn om gewicht te verliezen, actiever te zijn, stress te verminderen of een ander fitness-doel te bereiken. Het bereiken van het doel leidt tot een gevoel van voldoening en leidt tot een vertrouwensboost. Studies tonen aan dat een fysiek fitte persoon meer zelfvertrouwen heeft dan iemand die zijn of haar gewenste fitnessniveau niet heeft bereikt.

4. Verbetering van de slaap

Als je moeite hebt met een goede nachtrust, dan kan oefening helpen. Lichaamsbeweging verhoogt de temperatuur van het lichaam en kan een ontspannend effect hebben op de geest, wat resulteert in een betere slaap.

5. Vormen van nieuwe hersencellen

Studies tonen aan dat aërobe oefeningen helpen bij het creëren van nieuwe hersencellen - een proces dat neurogenese wordt genoemd - en de algehele efficiëntie van de hersenen verbeteren. Het voorkomt ook geheugenverlies en cognitieve stoornissen door het versterken van de hippocampus (het deel van de hersenen dat verantwoordelijk is voor het geheugen en het leren). Bovendien pompt beweging het bloed naar de hersenen, zodat je duidelijker kunt denken.

Is het niet duidelijk dat lichaamsbeweging gunstig is voor ons allemaal ?

Na het lezen van het bovenstaande voordelen moet je concluderen dat lichaamsbeweging veel voordelen heeft. Bewegen kunnen we dus inzetten om een betere fysieke en mentale gezondheid te bereiken. Gezondheidsspecialisten adviseren vier keer per week 30 minuten gematigde lichaamsbeweging. Wandelen scoort zeker goed, omdat het geschikt is voor alle leeftijdsgroepen. Je kunt echter ook andere trainingen kiezen die beter aansluiten bij je behoeften en interesses. Het kan enige tijd duren om het juiste programma voor jezelf te vinden, maar het loont de moeite voor je mentale gezondheid om hierin tijd te investeren!
Download de app