Interview met Lotte Baele

Junior wielrenster - 17 jaar

 

Lotte, het was een vreemd jaar 2020-2021, hoe was het seizoen voor jou door de coroan perikelen?
We hebben als junior heel weinig wedstrijden mogen rijden dit jaar. Ik was telkens geselecteerd voor de wereldbekers, het Europees kampioenschap en het Wereldkampioenschap. Helaas heeft het allemaal niet mogen doorgaan en moeten we ons nu voorbereiden op het wegseizoen, en ook daar de selectie proberen afdwingen voor de Kampioenschappen.

Je bent drie jaar geleden terecht gekomen bij Pascal (BLUe), wat zocht je daar en hoe is het verlopen?
Ik was samen met mijn vader op zoek naar ondersteuning in mijn groei als vrouw en ook als renster. We ondervonden dat ik op sommige momenten energie te kort kwam, explosiviteit miste, en ook dat mijn bloedanalyses niet optimaal waren.

We kwamen bij Pascal aan en dachten aanvankelijk dat we gingen buitengaan met een pak pilletjes en drankjes en een handleiding wanneer wat te nemen. Maar niets daarvan. Tijdens een twee uur durend gesprek kreeg ik allerlei vragen en werd mijn bloedanalyse doorgenomen. En hoe verder het gesprek ging, hoe meer we over mijn bord bezig waren en wat ik moest gaan eten op trainingsdagen en wat op wedstrijddagen. 

Bedoel je dan dat je een andere voedingswijze moest gaan aanleren?
Eigenlijk wel want al snel bleek dat ik te weinig at en ook dat de keuze qua voeding beter kon, zeg maar meer doelgericht op mijn gezondheid, groei, prestatie en ontwikkeling. Ik dacht aanvankelijk dat ik ging moeten op dieet gaan, maar het omgekeerde was waar:
Meer eetmomenten, meer functionele voeding en vooral op het juiste moment de juiste keuze voeding. Maar ik mocht veel eten en leerde toch wel enkele nieuwe groenten eten. Mijn mama was vooral blij met de praktische tips hoe ze best kookt: ze leerde gezonder koken en had ook nog eens minder afwas, en ik vond het allemaal best lekker.

Was het resultaat direct voelbaar?
Eigenlijk wel vanaf de eerste drie maand voelde ik een verschil, maar door de consequente bijsturing voelde ik me beter en beter in mijn vel. Waar ik het eerste seizoen nog een terugval kende naar het einde van het seizoen. Had ik het tweede seizoen dankzij een betere voorbereiding en een goede periodisering het ganse seizoen een groeiende vormcurve.

Dan een vraag voor je papa: Hoe ervaarde jij de ontwikkeling van je dochter op dit niveau?
Ik ben zelf renner geweest in mijn jeugd en besefte snel dat wat Pascal ons vertelde wel steek hield. En de voorbeelden die hij aanhaalde, kon ik ook beamen vanuit wat ik ervaren had in mijn fietscarrière. Lotte had dadelijk vertrouwen in de aanpak en ik zag haar ook al snel vragen stellen: mag ik dit, kan dat, zou dit niet beter zijn? Dat was voor mij de geruststelling dat Lotte zich goed voelde bij deze aanpak, en ik zag haar maand na maand beter presteren in het veld.  Wat voor mij ook een groot punt is, is dat Pascal op drie niveaus werkt en daar niet van afwijkt: gezondheid, ontwikkeling en dan pas prestaties.

Lotte, wat wil je graag bereiken de volgende jaren?
Ik wil graag naar de Belgische top evolueren en als het kan op internationale wedstrijden presteren. Graag wil ik deze weg verder zetten met de adviezen van Pascal. Daarenboven heeft Pascal ons de laatste drie jaar op de eerste rij meegenomen op de ontwikkeling van zijn droomproject BLUe. Eigenlijk komt BLUe op het ideale moment voor mij: net nu ik moet een volgende stap zetten in mijn trainings- en wedstrijdbegeleiding, kan ik voor heel wat zaken bij BLUe terecht: lichaamsmetingen, VO2max, lactaattesten, krachttraining, core-balance, performance optimalisatie, … kortom ik kan voor alles bij Blue terecht vanaf nu.

By the way mijn papa heeft al een Advanced Abonnement gereserveerd want hij vind dat hij dringend moet gaan functioneel trainen, als hij nog langer met me mee wil kunnen. Ijdele hoop vrees ik… maar hij kan er maar jonger en gezonder mee blijven.

Download de app